Egy jó whisky természetesen önmagában, tisztán, jéggel, vízzel is fogyasztható, de egy különleges szivar mellé, azzal harmonizálva is tökéletes.
Ha szivarozás, akkor felmerül a whisky neve is
Igen, hiszen egy jó szivar mellé tökéletes választás lehet – beszéljünk akár a kicsit karcosabb skót márkákról, akár a selymesebb ír whiskey-ről – hiszen tökéletes harmóniában vannak egymással.
Ha már whisky, akkor következzen néhány érdekesség.
Honnan ered a whisky?
Kezdjük a jelentéssel. A szó skót eredetű, és azt jelenti, hogy az „élet vize”.
Ha valamit skót whiskynek neveznek, akkor az kizárólag Skóciában készült párlat, amely elkészítésére igen szigorú szabályok vonatkoznak.
Az egyik ilyen előírás például, hogy a Scotch whisky felirat csak olyan palackokra kerülhet fel, amelyeket legalább három éven át tölgyfa hordóban érlelnek.
A whisky története igen régre nyúlik vissza. Legnépszerűbb fajtái Írországban és Skóciában készülnek. Jellemző aromájuk és utóízük van.
Hogy pontosan mikor jelent meg az először, arra nincsenek pontos dátumok, de a kelták idején jelent meg az első említés, desztillációs folyamatról. Ezt az erős párlatot uisge beatha-nak hívták, ami „életvizet” jelent, és ez nem volt véletlen, hiszen gyógyászati célokra használták.
Korabeli feljegyzések szerint 1494-ben egy szerzetes közel 1, 5 tonna malátát kapott azzal a céllal, hogy „életvizet” állítson elő abból.
A későbbiekben a templomok a saját lepárlóikban, saját receptjeik alapján készítették.
Az ír whiskey története bizonyos adatok szerint az V. században kezdődött. Hasonlóan a skót testvéréhez, ez is arra a célra készült, hogy gyógyítsák vele az akkori betegségeket, beleértve a himlőt.
Mi a különbség whisky és whiskey között, vagyis skót, vagy ír?
Az a helyzet, hogy ez a két hasonló hangzású, ám eltérő írásmódú szó többet árul el az üvegben levő italról, mint hinnénk.
Nos, a whisky kategóriába a skót és kanadai párlatok tartoznak, míg whiskey felirat az amerikai és ír italokon található.
Vannak különbségek ezen típusok között, ám vannak hasonlóságok is, amik mindegyik fajtára igazak.
A különbség az ír whiskey és a skót whisky között az, hogy a teremtés története sokkal későbbi időpontokat említ. De nem csupán ennyi. A nagyobb különbségek az előállításban, és az ebből következő ízvilágban vannak.
A legjellegzetesebb különbséget az ízében tapasztaljuk. A skót whiskynek intenzívebb íze van. Mivel az ír whiskey háromszori desztilláláson megy át, így elveszíti az italban rejlő szag kifejeződését.
A különbség a skót whisky és az ír whiskey között az, hogy a skót fajokat Skóciában csak malátából állítják elő, speciális módszerrel szárítva a helyi tőzegben.
Emiatt szokatlan ízű, ami évekig tart. A más régiókból behozott tőzeg nem közvetíti az aromának teljességét és tartósságát. Kétszer desztillálják, és tölgyfahordóban érlelik legalább 3 évig.
Az ír whiskey ezzel szemben háromszori desztillálást kap, ettől lesz lágyabb, selymesebb íze. Az érlelés ez esetben is tölgyfahordóban történik, szintén 3 évig.